Skip to main content

Gedetailleerde informatie over Mobiel Accessoire. Dit zijn de verschillende specificaties van oordopjes en de koptelefoon:

 • Frequentiebereik: het frequentiebereik is de onderste en bovenste waarde die weergegeven kan worden door de koptelefoon. Lage geluiden komen door de lage frequenties en hoge geluiden komen door hoge frequenties. Vooral bij professioneel gebruik is een groot frequentiebereik belangrijk.
 • Noise-cancelling: omgevingsgeluid wordt dan geannuleerd. Er zijn speciale technieken die omgevingsgeluid herkennen en vervolgens weg filteren. Hierdoor hoor je in de koptelefoon alleen maar jouw muziek.
 • Draadloos: veel oordopjes en koptelefoons zijn draadloos tegenwoordig. Dit geeft je enorm veel bewegingsvrijheid. Vaak werken deze oordopjes op Bluetooth.
 • Bedienen: de mobiel accessoire moet aansluiten op jouw telefoon of andere apparaat. Sommige koptelefoons werken alleen bij Android en/of iPhone.
 • Microfoon: dit maakt bellen met de koptelefoon of oordopjes Vaak zijn de microfoons verwerkt in de snoeren.
 • Aansluiting: als de oordopjes niet draadloos zijn, dan worden deze met een snoer ingeplugd in de apparatuur.
 • Kabel afneembaar: in sommige gevallen is de kabel afneembaar. Dit betekent niet direct dat er draadloos naar muziek geluisterd kan worden. In het geval van een kapotte kabel kan dit een uitkomst zijn. Zo hoef je alleen maar de kabel te vervangen, in plaats van de gehele
 • Open of gesloten schelp: als je actief bent in het verkeer kan een open oorschelp veiliger zijn. Er worden nauwelijks omgevingsgeluiden doorgelaten door een gesloten schelp. In situaties waarin je jezelf moet concentreren en er veel geluid om je heen is kan dit juist weer handig zijn.
 • Draaibare schelp: dit is, al eerder benoemd, er handig voor DJ’s. De koptelefoon wordt niet alleen op de beste manier gepositioneerd in je nek en op je hoofd, maar hierdoor kun je het ene moment het geluid in de zaal horen en jezelf op het andere moment compleet focussen op de muziek. Beide tegelijk is natuurlijk ook een optie.
 • High-Resolution: ook Hifi genoemd. Hierdoor kun je optimaal genieten van origineel geluid zonder dat dit geluid zijn kwaliteit verliest. Alle details in de muziek blijven hoorbaar. Hifi heeft meestal een enorm frequentiebereik. Je moet er wel rekening mee houden dat je ook Hifi muziek download of streamt. Zo kun je optimaal gebruik maken van de High-Resolution.
 • Impedantie: impedantie wordt uitgedrukt in Ohm. Het gaat over de weerstand, over hoeveel energie er gevraagd wordt van de bron (smartphone, tablet, etc.). De koptelefoon vraagt meer energie als de impedantie hoger is. De bron moet hier wel op ingesteld zijn.

Conclusie

Koptelefoons en oordopjes zijn een handige mobiel accessoire. Het is verstandig om van tevoren na te denken over het doel waarmee je de oordopjes gaat gebruiken en welke specificaties je belangrijk vindt. Zo kies je snel de oordopjes of koptelefoon die het beste bij jou past.

specificaties-mobiel-accessoire

illustration of icon set mobile accessories for phone

Close Menu